Hoe werkt het?

Beweeg ABC, een monitor basisbeweegvaardigheden, bevordert en ondersteunt een gezonde en sportieve leefstijl onder basisschoolleerlingen. Deze monitor volgt de sport- en beweegvaardigheid van kinderen over een langere periode. Beweeg ABC motiveert, signaleert en intervenieert. Daarbij is altijd sprake van een individuele aanpak, het kind staat centraal!

Beweeg A richt zich op motorische vaardigheden en is ontwikkeld voor de groepen 1 en 2 (4-6 jarigen). Deze motorische vaardigheden vormen het fundament voor goed bewegen. Beweeg B richt zich op beweeg- en sportvaardigheden en is ontwikkeld voor de groepen 3, 4 en 5. Beweeg C richt zich op beweeg- en sportvaardigheden en is ontwikkeld voor de groepen 6, 7 en 8. Goed kunnen bewegen is de basis voor sportvaardigheid.

Het platform is gemaakt om makkelijk te gebruiken. Alle resultaten worden online ingevoerd. Scholen en gemeenten kunnen inloggen. Op basis van je rol krijg je relevante data uitgeserveerd over jouw school, klas, leerling of gemeente.

Resultaten worden vergeleken met de norm/het landelijk gemiddelde (per oefening) en met voorgaande jaren. Een totaaloverzicht per leerling kan worden gedownload. Ook wordt aandacht besteed aan de follow-up in de vorm van een preadvies/sportadvies. Kortom, Beweeg ABC is een aanpak op maat voor elke leerling.

Handreiking follow-up
Informatie ouders

Demo's

Extra
Beweeg ABC biedt ook extra 'testen':

  • Vragenlijst Sport en Bewegen (sporten, gymplezier, voeding etc.).
  • Fysiologie (lengte, gewicht, BMI en buikomtrek).
  • Zwemvaardigheid (diploma en zwemles): er wordt geregistreerd welk zwemdiploma de leerlingen bezitten en of ze zwemles hebben. De leerlingen die nog geen zwemdiploma hebben en ook geen zwemles, ontvangen een adviesbrief, waarin het belang van zwemvaardig zijn wordt beschreven.

Vragenlijst Sport en Bewegen
Scoreformulier Fysiologie
Diploma Fysiologie
Toelichting oefeningen Fysiologie
Vragenlijst Zwemvaardigheid

Hoe kan het werken?
De provincie Zeeland, de Zeeuwse gemeenten, SportZeeland en een brede waaier aan maatschappelijke organisaties zijn als onderdeel van het Zeeuws sportakkoord in oktober 2019 gestart met het verkrijgen van inzicht in de motoriek van de jeugd en het ontwikkelen hiervan. Hoe dit in zijn werk gaat en welke resultaten dit oplevert, zie je in onderstaand filmpje.

Geïnteresseerd? Maak direct een account aan.
Aan het gebruik van Beweeg ABC zijn geen kosten verbonden.